.
Χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν, νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε τον πραγματικό κίνδυνο του να κολλήσετε μια ασθένεια, πηγαίνοντας σε ένα πάρτι χωρίς προστασία –προφυλακτικό. Επίσης αν μπορείτε να αναγνωρίσετε κάποια συμπτώματα, τότε ίσως καταφέρετε να αποφύγετε την επαφή με κάποιον που έχει αυτές τις ασθένειες. Στην ατυχή εκείνη περίπτωση που κολλάτε κάτι, η έγκαιρη αναγνώριση μπορεί να βοηθήσει να γιατρευτείτε προτού προχωρήσει ή ακόμη χειρότερα, προτού μολύνετε κάποιον άλλον.
Οι περισσότερες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες σήμερα μπορούν να γιατρευτούν. Εντούτοις, η κάποτε εύκολα ιάσιμη γονόρροια έχει αποκτήσει αντοχή σε πολλά παραδοσιακά αντιβιοτικά. Άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο έρπης, το AIDS και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, όλα εκ των οποίων προκαλούνται από ιούς, δεν έχουν θεραπεία. Μερικές από αυτές τις μολύνσεις είναι πολύ άβολες ενώ κάποιες άλλες είναι θανατηφόρες. Η σύφιλη, το AIDS,τα κονδυλώματα, ο έρπις, η ηπατίτιδα ακόμη και η γονόρροια είναι γνωστό ότι μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο. Πολλά ΣΜΝ μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις που σχετίζονται με πυελική φλεγμονή, καρκίνο του τράχηλου και επιπλοκές στην κύηση. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η γνωση για αυτές τις ασθένειες και η πρόληψή τους είναι πολύ σημαντική.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι η σεξουαλική επαφή αφορά περισσότερα πράγματα από μια απλή διείσδυση. Συμπεριλαμβάνει φιλιά, στοματική-γεννητική επαφή καθώς επίσης και την χρήση σεξουαλικών ‘παιχνιδιών’, όπως για παράδειγμα δονητές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακίνδυνο σεξ. Το μόνο απολύτως ασφαλές σεξ είναι η αποχή. Το σεξ μέσα στη θεωρία της μονογαμικής σχέσης, όπου κανένα από τα δύο μέρη δεν μολύνεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, επίσης λογίζεται ως ‘ασφαλές’. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι το φιλί αποτελεί μια ασφαλή δραστηριότητα. Δυστυχώς, η σύφιλη, ο έρπης και άλλες ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν δια μέσου αυτής της φαινομενικά ακίνδυνης πράξης. Όλες οι άλλες μορφές σεξουαλικής επαφής επίσης εμπεριέχουν κάποιο κίνδυνο. Τα προφυλακτικά θεωρούνται γενικά ότι προστατεύουν από τα ΣΜΝ. Είναι χρήσιμα στην πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών όπως το AIDS και η γονόρροια. Εντούτοις, είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην προστασία από τον έρπη, τις τριχομονάδες και τα χλαμύδια. Τα προφυλακτικά παρέχουν μικρή προστασία έναντι του HPV, την αιτία των κονδυλωμάτων.
Ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση των πιο κοινών ασθενειών
Χλαμύδια – Τα χλαμύδια είναι μια πολύ επικίνδυνη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, καθώς συνήθως δεν έχει καθόλου συμπτώματα. Το 75% των μολυσμένων γυναικών και το 25% των ανδρών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.
Γονόρροια – Η Γονόρροια είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Το 40% των θυμάτων της παθαίνουν φλεγμονή της πυέλου, που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.
Ηπατίτιδα Β – Υπάρχει εμβόλιο αλλά δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο συκώτι.
Έρπης – Είναι επώδυνος, μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά δεν υπάρχει θεραπεία.
HIV/AIDS – Έχοντας διαγνωσθεί για πρώτη φορά το 1984, το AIDS αποτελεί την έκτη πιο θανατηφόρα ασθένεια ανάμεσα στους νέους. Ο ιός είναι θανάσιμος και προκαλεί μακροχρόνιο και επώδυνο θάνατο.
HPV / Ιός των κονδυλωμάτων – Είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Το 33% των γυναικών έχουν τον ιό ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τράχηλου της μήτρας ή του πέους και πόνο στην γεννητική περιοχή.
Σύφιλη – Δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά.
Τριχομονάδες – Μπορεί να δημιουργήσουν αφρώδη κολπικά εκκρίματα ή να μην παρουσιάσουν καθόλου συμπτώματα. Ακόμη μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γέννα σε μια έγκυο γυναίκα.